fotofakt

Hər gün ət yeyənlərdə bu xərçəng yaranır - XƏBƏRDARLIQ

Tarix:3-05-2019, 09:28
Baxış Sayı:130

Hər gün ət yeyənlərdə bu xərçəng yaranır - XƏBƏRDARLIQ




Hər gün ət, xüsusən qırmızı ət yeyən insanlarda kolorektal - bağırsaq riski dəfələrlə artır.

Beş.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Oksford universitetinin alimləri bildirib.

Onların 476 min insan arasında apardıqları sorğuya əsasən, 175.000 insanda koloraktal xərçəng riski aşkarlanıb. Onların 2,5 min nəfəri 5-6 il ərzində bağırsaq xərçəngindən dünyasını dəyişib.

Bu insanların qida rasionunu təhlil edərkən məlum olub ki, orta hesabla gündə 70-75 qr qırmızı və ya emal olunmuş ət ( kolbasa, sosis, konserv və s) yeyənlər 20% daha çox kolorektal şişə yoluxub.

Əlavə olaraq bu xərçəngi alkoqol da aktivləşdirir.
Alimlər qırmızı əti həftədə 2 dəfədən artıq qəbul etməməyi tövsiyyə edir.

ÜST 2015-ci ildən emal olunmuş əti mədə və kolorektal xərçəng yaradan qida siyahısında birinci yerdə qərarlaşdırıb.

“Dəmir Yumruq Alfa -A” Cəmiyyətinin üzvləri Ordubadda şəhid ailələri ilə görüş keçirib
“Dəmir Yumruq Alfa -A” Cəmiyyətinin üzvləri Ordubadda şəhid ailələri ilə görüş keçirib
AZƏRBAYCAN VƏ HİNDİSTAN ARASINDAKI MƏDƏNİ MÜNASİBƏTLƏR DÜNƏNDƏN BU GÜNƏ.
AZƏRBAYCAN VƏ HİNDİSTAN ARASINDAKI MƏDƏNİ MÜNASİBƏTLƏR DÜNƏNDƏN BU GÜNƏ.
Konstitusiya və Həmrəylik: Ölkəmizin hərtərəfli tərəqqisinin əsasları
Konstitusiya və Həmrəylik: Ölkəmizin hərtərəfli tərəqqisinin əsasları
PƏRVANƏ SALMANQIZI – QADIN
PƏRVANƏ SALMANQIZI – QADIN
QANUNLARA MƏHƏL QOYMAYANLAR KİMDİR?
QANUNLARA MƏHƏL QOYMAYANLAR KİMDİR?
Xocalı soyqırımı – insanlığa qarşı cinayət
Xocalı soyqırımı – insanlığa qarşı cinayət
“Bundan sonra Ağadadaş yerini bilsin” - Xalq artisti “Bundan sonra Ağadadaş yerini bilsin” - Xalq artisti
“Bundan sonra Ağadadaş yerini bilsin” -  Xalq artisti   “Bundan sonra Ağadadaş yerini bilsin” - Xalq artisti
Səfərbərlik Xidməti məlumat yaydı
Səfərbərlik Xidməti məlumat yaydı